Poetika je grunt…: K výuce literatury na střední škole - Kolár, Robert (Český jazyk a literatura, 2026)
Článek reaguje na současné podněty k transformaci výuky literatury na středních školách, konkrétně na texty Kamila Činátla a Václava Vaňka. Autor kriticky reflektuje jejich tendenci odklánět se od literárnosti a estetické funkce děl ve prospěch instrumentálního využití textů jako historických či sociologických pramenů. Autor argumentuje, že jádrem oboru by měl zůstat komplexní rozbor literárního textu, který neodděluje formu od obsahu („jak“ od „co“) a směřuje k pochopení díla jako svébytného uměleckého artefaktu. Autor obhajuje aktuálnost stávajících výstupů RVP G, které podle něj navazují na domácí strukturální tradici (zejména Jana Mukařovského), a zdůrazňuje, že cílem výuky má být rozvoj čtenářských dovedností a kritického myšlení prostřednictvím analýzy funkcí jednotlivých složek textu.