Jak vyučující hodnotí líčení (výsledky dotazníkového šetření) - Dufková, Hana; Vojtěchová, Eliška (Český jazyk a literatura, 2026)
Text vychází z výzkumné části bakalářské práce Učitelské hodnocení slohových prací v útvaru líčení Elišky Vojtěchové, obhájené v roce 2024 na Ústavu českého jazyka a teorie komunikace FF UK pod vedením Hany Dufkové. Spoluautorka této studie pomocí dotazníkového šetření zjišťovala přístupy k hodnocení písemných prací u vyučujících na ZŠ i SŠ. Konkrétně se výzkum zaměřil na útvar líčení a zjišťoval jak postoje obecnější, tak i konkrétní: vyučující v dotazníku hodnotili z různých hledisek a různými způsoby jedno autentické líčení, poskytnuté Cermatem. Dotazníkové šetření vyplnilo 14 vyučujících, což je pro obecné závěry počet příliš malý, přesto získaná data zachycují, jak odlišně vyučující přistupují k hodnocení písemných prací. Vzorek nabízí přehled toho, jak se může lišit sumativní i slovní hodnocení jedné práce: formálně, obsahově i ideově. Z dat podle nás mimo jiné vyplývá, že tato nejednotnost souvisí i s rozdílnými požadavky na to, jaké rysy by líčení mělo splňovat. Výzkumnými daty bychom rády podnítily diskusi, zda by mělo být líčení nadále udržováno ve výuce jako samostatný útvar.