Domov srdce: šumavská trilogie Romana Szpuka - Zizler, Jiří (Český jazyk a literatura, 2025)
Článek se zabývá trilogií Romana Szpuka Chraplavé chorály, Zavaž si tkaničky a Klika byla vysoko z let 2013–2018. Szpuk v ní vytváří originální podobu deníkové literatury, v níž se prolínají zážitky z putování přírodou, úvahy o odloučení od domova a náboženské meditace. Jeho trilogie patří mezi pozoruhodná díla české literatury desátých let 21. století.