(untitled) (Magister, 2024)
Tato studie se zabývá případem chlapce předškolního věku se speciálními vzdělávacími potřebami. Tento chlapec absolvoval řadu odborných vyšetření a následně mu byla speciálně pedagogickým centrem diagnostikována porucha autistického spektra, z čehož vyplývala řada podpůrných opatření poskytovaná základní školou v rámci přípravné třídy. Cílem je především obohatit znalosti pedagogů pracujících s dětmi předškolního a mladšího školního věku o neobvyklý případ z praxe. Snaží se také odpovědět na otázky, zda byla podpůrná opatření doporučená speciálně pedagogickým centrem adekvátní, jakých změn v psychickém vývoji chlapce bylo dosaženo, a co mělo na dané změny vliv. Studie předkládá bohatá kvalitativní data, čímž vytváří prostor pro kritický náhled na kroky osob, které v případu figurují, a také tím zdůrazňuje komplexní diferenciálně diagnostický pohled na poruchy autistického spektra.