(untitled) (Magister, 2024)
O školní neúspěšnosti můžeme najít řadu studií a výzkumů, které se zabývají především studijní neúspěšností, tedy školními známkami a vlivem různých faktorů. V této práci chceme poukázat na to, že školní neúspěch se netýká pouze špatných školních známek, ale také neúspěchu v sociálním kontextu při socializaci s vrstevníky a také četných obav a neklidu, které školáci pociťují. Všechny tyto faktory jsou vzájemně propojeny a nezřídka se stává, že studijní výsledky ovlivňují emocionální a sociální život stejně jako naopak. Zdůrazňujeme tím roli učitele i rodičů, kteří by v těchto důsledně kauzálních vztazích různých projevů neúspěchu mohli sehrát preventivní roli.