(untitled) (Magister, 2024)
Deti sa v období detstva stali najväčšími prijímateľmi mediálnych obsahov a najatraktívnejšou skupinou pre mediálny priemysel.Preto za dôležité považujeme, ako dokážu poznať a porozumieť médiám;ako narábať s ich obsahmi a naučiť sa, že nie všetko, čo sa vyskytne v médiách je pravdivé, alebo správne. Kritické myslenie smerujúce k vytvoreniu úsudku objavujeme u dieťaťa v predprimárnom vzdelávaní.Stratégie usudzovania a mentálne procesy, ktoré využíva sme identifikovali,interpretovali v úvahách a v usudzovaní, zároveň podložili interpretáciami dieťaťa. Zisťovali sme, či a ako si dieťa uvedomuje prezentovaný význam(identifikačný kód), či dokáže usúdiť prenášanú pravdivostnú hodnotu,a aké sú jeho interpretácie (významový odklon/príklon) v sledovanýchrozprávkach / reklamách. Uchopenie, analyzovanie a vyhodnotenieinformácií voči hodnotám prezentovaných v rozprávke / reklame dokazujezaujatie postoja kritického užívateľa mediálnych obsahov.