(untitled) (Magister, 2025)
Předkládaný text je založen na kvalitativně orientované metodologii. Jedná se o komparativní studii dvou sledovaných zemí, a to české republiky a Dánska. Blíže se zaměřujeme na společensko-historický a politický kontext, vzdělávací systém, předškolní vzdělávání, pandemii COVID 19 a její dopady na předškolní vzdělávání. Pro analýzu dat byla použita obsahová analýza textu a kategorizace dat. Napříč sledovanými oblastmi nacházíme určité shodné znaky převážně ve struktuře vzdělávacího systémů, kurikulárních dokumentů, školního vzdělávacího programu atd., ale převládají spíše rozdíly různé hloubky. V kontextu pandemie COVID 19 obě země zavedly obdobná opatření, ale hlavně zvolily jinou strategii řešení, což se projevilo i na jejich dopadech. Článek navazuje na projekt: IGA_PdF_2022_029 Dopady pandemie COVID-19 na vybrané funkce a podmínky předškolního vzdělávání v kontextu přípravy dětí k zahájení povinné školní docházky ve vybraných zemích Evropy.