(untitled) (Magister, 2025)
Cílem článku je upozornit na podstatu hudební výchovy v I.–III. ročníku základní školy (předškolní vzdělávání) a na porozumění žáků hudebnímu jazyku. Hudba je důležitým prvkem v životě a rozvoji dětí, které se ochotně účastní hudebních her a činností. Tento typ činností je důležitý, protože stimuluje nejen hudební dovednosti, ale ovlivňuje i všestranný rozvoj žáků. Za účelem zjištění, zda děti rozumí hudebnímu jazyku, bylo provedeno přímé zúčastněné pozorování u žáků I.–III. ročníku základní školy. Jeho cílem bylo zjistit reakce žáků při účasti na hudebních dílnách. Shromážděný výzkumný materiál a jeho kvalitativní analýza umožnily dospět k závěru, že jazyk hudby je pro žáky srozumitelný a přitažlivý. Připočteme-li obecné rozvojové hodnoty, je třeba postulovat, že hudební výchova by měla být trvalou, každodenní součástí školního vzdělávání.