(untitled) (Magister, 2025)
Nedávno publikovaný Kompetenční rámec absolventa a absolventky učitelství (2023) nepřímo poukazuje na aktuální potřebu charakterizovat kompetence pedagoga a utřídit je do uceleného a přehledného systému. Předkládaná studie se zaměřuje na analýzu kompetenčního modelu profese učitele z pozice základních kategorií filosofie výchovy. Cílem je jeho analýza a propojení jeho základních tezí s teoriemi vzdělávání, rozebrat názory odborníků na problematické oblasti začínajícího učitele s ohledem na složku kázně a její aktuálnosti v soudobém vzdělávání i nastínit možná řešení problémových složek (s oporou v odborné literatuře), jež se ve vzdělávání objevují.