(untitled) (Magister, 2024)
ílem výzkumu bylo zjistit, které vnější a vnitřní faktory v jejich dosavadním životě motivovaly nově přijaté studenty ke studiu učitelství pro mateřské školy a jakým způsobem. K získání potřebných dat byla použita metoda volných výpovědí na základě zadaného tematického úkolu a vyhodnocovací technika aplikovaná na data byla založena na kódování. Předkládaná studie analyzuje zjištěné vnější faktické a vnitřní faktory motivace studentů k nástupu do kurzu. Vnější faktory uváděné studenty byly seskupeny do následujících podkategorií: a) aktivity s dětmi, b) setkání s učitelskou profesí, c) překážky na cestě ke studiu, d) uznání spolužáků. Výroky z každé podkategorie byly na základě dalšího kódování rozděleny do podskupin se shodnými znaky. U každé podkategorie je jako příklad uveden jeden z výroků charakterizujících studenty. Zjištěné vnitřní faktory byly velmi různorodé a na základě kódování byly opět podle potřeby rozděleny do podkategorií. Opět je uveden jeden nebo více příkladů.