Podpora zájmu dětí mateřské školy o psanou formu jazyka (Magister, 2024)
V současnosti není nic neobvyklého, že děti již v  předškolním věku projevují zájem o  čtení a  písemnou podobu jazyka. Především jde o  vnímání různých nápisů, tištěné podoby textu, plakátů, ovládají již koncept tištěné podoby textu - rozeznají začátek a konec knihy, vědí, kde se začíná číst, kterým směrem a podobně. Zde můžeme hovořit o  takzvané čtenářské pregramotnosti (báze gramotnost, raná gramotnost, a  jiné) v  předškolním věku, která se rozvíjí nejen v mateřské škole, ale důležitým prvkem je i příznivé kulturní rodinné prostředí. Tím máme na mysli neabsentováni knižního materiálu, předčítání rodičů nebo jiných rodinných příslušníků, aktivity spojené s textem apod. Navzdory  tomu všemu, jsou v  mateřské škole děti (i přes podnětná rodinnému prostředí), které o  danou oblast neprojevují zájem, a to ani v  období, před nástupem do základní školy. V rámci řešení projektu "Podpora pregramotností v  předškolní vzdělávání (SC1)" jsme se zaměřili právě na tuto cílovou skupinu dětí, u kterých jsme prostřednictvím aktivit směřovaly k  podpoře jejich zájmu o  písemnou formu jazyka, a to v podobě akčního výzkumu.