Moderní školní zahrada jako prostor edukace (Magister, 2025)
Školní zahrady tvoří již po staletí významný prvek ve výchově a vzdělávání dětí. Z historických dokumentů je patrné, že v průběhu historie byly hledány a doporučovány možnosti využití školních zahrad ve výchově a vzdělávání dětí. Dnešní moderní mateřské školy věnují školním zahradám a jejich vybavení značnou pozornost. Školní zahrady současných mateřských škol vytvářejí přirozené a inspirativní prostředí pro děti předškolního věku, které jim poskytuje celou řadu herních a vzdělávacích prvků sloužících nejen k hrám, ale také k jejich komplexnímu rozvoji. Předkládaný text mapuje nejčastější herní a vzdělávací prvky nacházející se na školních zahradách současných mateřských škol. Dále se zaměřujeme na využití školních zahrad mateřských škol v předškolním vzdělávání. Pro tento účel byl vytvořen krátký dotazník. Za účelem výzkumného šetření bylo vybráno celkem 40 náhodně zvolených mateřských škol z Moravskoslezského, Olomouckého, Zlínského kraje a Hlavního města Prahy. Výběr jednotlivých mateřských škol byl zcela náhodný. Z výsledků šetření vyplynulo, že na školních zahradách současných mateřských škol se stále častěji kromě klasických herních prvků objevují zahradní edukační prvky zaměřené na environmentální výchovu a ochranu přírody. Školní zahrady současných mateřských škol tak vytvářejí pro děti předškolního věku inspirující a podnětné edukační prostředí.